wrapper

laza 2Рођен је 13. маја 1851. године у Шапцу од мајке Јелке и оца Кузмана Лазаревића. Њихова породична кућа више не постоји.

Налазила се у данашњој Главној улици бр. . Лаза је одрастао са три сестре. Од малена је био нежан и болешљив, па је постао мезимац породице. Имао је само девет година када му је умро отац. Бригу о деци преузима мајка. Бори се против лажних поверилаца и тапија и успева да сачува већи део покојникове имовине.

Пошто је у Шапцу завршио нижу гимназију 1865. године, Лазаревић одлази у Београд. Станује код сестре и зета, књижевника Милорада Шапчанина. Завршава вишу гимназију и 1867. се уписује на Правни факултет Велике школе у Београду. За време студија преводи са руског и француског језика и преводе објављује у часописима “Вила” и “Матица”. Активан је у студентском друштву “Побратимство”. На састанцима чита своје преводе. Једно време је био секретар тог друштва. За четири године је објавио неколико превода:

1868.-Припитомљавање-наше домаће животиње, рађен по Дарвину

1869.-одломак “Особењак” из романа “Шта да се ради” Чернишевског

1870.-”Ђавоља посла” – Гогољ

“Женидба и удадба из љубави” – Писемски

“Историја једне свеће” – Фаредеј

1871.-”Царица” – Скриб (са другом)

“Пуковник и војник” Скриб (сам)

Студије медицине уписује у Берлину 1872. године. По позиву војске учествује у српско-турском рату (1876-1878) као лекарски помоћник. Када је 1879. године постао доктор медицине, враћа се у Србију. Именован је за лекара Београдског округа, а касније за примаријуса београдске болнице.

Прву приповетку Лазаревић је објавио када је завршио медицину. Изашла је у бечкој “Српској зори” под називом “Звоно са цркве Н”. Касније је тај наслов заменио новим “Први пут са оцем на јутрење”. Те године му излази и докторска дисертација на немачком језику “Експериментални прилози о дејству живе”.

Лаза Лазаревић наставља са писањем приповедака. Објављује:

1886.-”Школска икона” и “У добри час хајдуци”

1881.-”На бунару” и “Вертер”

1882.-”Све ће то народ позлатити”

1886.-засебна књига под називом “Шест приповедака” (посвећана зету)

1889.-”Ветар”(сам писац је издваја као најбоље остварење)

1896.-”Он зна све!”

Постхумно је издата приповетка “Швабица” за коју се верује да је аутобиографска.

  1. године је постао члан Академије наука.

Лаза Лазаревић је умро 10. јануара 1891. године. Иза себе је оставио осам објављених и једну необјављену приповетку. Ипак је својим делом обележио епоху реализма. Остаће упамћен као најбољи уметнички приповедач тога времена и као творац психолошке приповетке. Први је писао о моралним и психолошким проблемима, о сукобу јединке и патријархалног друштва, о судбини интелектуалаца и мајкама које спутавају своје синове.

Критичари о Лазаревићу

… наш најобразованији писац у XIX столећу… Био је Европејац у оној мери у којој је он то хтео да буде…

Димитрије Вученов

…песник снова и дужности. Девет приповедака, то је права мера, и прави оквир за ову светлост, за ово смењивање дана и ноћи, наде и очајања: онај ко је упознао једном, тешко да ће је заборавити.

Раде Константиновић

Мало по обиму, оно је топло и хумано у својој патријархалној идиличности. Својим естетским квалитетима… и данас оставља утисак модерне књижевне прозе.

Радмило Димитријевић

…прасак у мраку једне душе умео је Лаза да сними и у њему лежи драмска снага његових прича. После читања његових прича имате утисак да сте гледали снажну драму, пуну истине, и да сте једног тренутка видели сенку црне судбине несрећних људи, како је прешла преко позорнице и чули шумове њених корака. Ту сенку и тај шум њених корака пратио је Лаза у душама својих људи.

Милош Савковић

… је удружио сентиментално и духовито и тако дошао до особене језичке формуле патетичког садржаја…

Др Владимир Јовичић

Лазаревић је у великој мери имао драмски таленат… врло често он прича тако живо, организује, склапа причу, развија догађаје, прави заплете и расплете тако умешно, тако драмски, да се мора зажалити што те своје изузетне способности није огледао у драми.

Јован Скерлић

Лаза Лазаревић је уочио и дао друштвени лик свога времена и реалност живота у њему, и одредио свој однос према тој стварности. Ако тај однос није критички довољно активан, он је свакако реалистички поштен.

Како до нас - мапа

http://www.zoofirma.ru/